MAMURLUK ILI NEŠTO GORE? Obratite pažnju na OVE SIMPTOME nakon konzumiranja AKOHOLA - evo šta treba da radite
Evo šta treba da radite, Foto: Profimedia

morate znati

MAMURLUK ILI NEŠTO GORE? Obratite pažnju na OVE SIMPTOME nakon konzumiranja AKOHOLA - evo šta treba da radite

Glavobolja, mučnina i oštar bol u stomaku mogu biti znak da ste popili koje alkoholno piće više, ali u određenim situacijama mogu ukazivati i na nešto mnogo gore.

Objavljeno:

Ukoliko nakon jednog ili dva pića osetite simptome koji su slični onima koje imate kada stemamurni, to može biti znak da ste intolerantni na alkohol.

Vikendi su dani u kojima smo daleko opušteniji nego inače - druženje sa prijateljima i provođenje vremena sa članovima porodice obično podrazumeva i neku dobru gozbu, ali i po koju čašicu alkohola. Međutim, ukoliko nakon jednog ili dva pića osetite simptome koji su slični onima koje imate kada ste mamurni nakon burne večeri, to može biti znak da ste intolerantni na alkohol.

Koji su simptomi intolerancije na alkohol i kada je vreme da se zabrinete

Intolerancija na alkohol je najčešće stvar genetike i nastaje kada organizam nije u stanju da na adekvatan način razloži toksine koji se nalaze u alhokolu. U kombinaciji sa drugim sastojcima pića, poput sulfita, konzervansa i histamina, oni se u telu fermentišu, izazivajući niz neželjenih reakcija. Kod određenog broja ljudi klinička slika se menja i postaje još izraženija nakon unosa koktela.

Intolerancija na alkohol je najčešće stvar genetike i nastaje kada organizam nije u stanju da na adekvatan način razloži toksine koji se nalaze u alhokolu.
Intolerancija na alkohol je najčešće stvar genetike i nastaje kada organizam nije u stanju da na adekvatan način razloži toksine koji se nalaze u alhokolu.foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Najčešći simptomi intolerancije na alkohol su glavobolja, mučnine i povraćanje. Međutim, ima i drugih simptoma na koje mnogi jednostavno zatvore oči, nesvesni da im organizam govori da mu alkohol ne prija, poput pojavljivanja osipa na koži, naročito na delikatnim delovima tela, zapušenost nosa i izražena pospanost, koja nastaje kao posledica snižavanja krvnog pritiska, navode stručnjaci sa klinike Mejo u intervjuu za portal Njujork Post.

Kako utvrditi o čemu se radi

Nažalost ne postoji siguran način kada je reč o utvrđivanju da li je po sredi intolerancija organizma na alkoholna pića ili mamurluk - ne postoje testovi koji tako nešto mogu otkriti. Ali, ako primetite da vam se već nakon jednog ili dva pića javljaju simptomi koji nisu uobičajeni, ili koji su neuporedivo intenzivniji nego pre, vrlo verovatno da ste u međuvremenu postali intolerantni na alkohol ili neke sastojke koji se nalaze u piću.

Šta je rešenje u toj situaciji? Samo da se odreknete alkoholnih pića, bilo da su u pitanju konkretne vrste, poput piva, viskija, votke ili džina i alkoholnih koktela, koji sadrže i mnoge druge sastojke pored alkohola. To se većini ljubitelja pića neće dopasti, ali - tako je kako je. Ili ćete mučiti muku sa simptomima koji nastaju kao posledica, ili se odreći tog užitka da sa društvom ispijete koju čašicu. Treće ne postoji.

BONUS VIDEO:

00:59

U JAPANU SAM NAUČIO ŠTA JE MEDICINA Doktor Perišić u Pusti brigu otkrio: Kad uđem u operacionu salu slušam Lista i Betovena

(Espreso / b92 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.